måndag 30 juni 2014

Människorättsorganisation i USA uppmanar Obama att frige Guerrero, Hernández och Labañino



I en mycket genomarbetad rapport, daterad den 4 juni 2014, uppmanas USA:s regering att omedelbart frige de tre tillhörande The Cuban Five som fortfarande sitter fängslade i USA.

Rapporten, som omfattar 45 sidor, är på uppdrag av människorättsorganisationen Center for Human Rights and Constitutional Law författad av organisationens ordförande Peter A. Schey. Organisationen har säte i Los Angeles. 

Människorättsorganisationen riktar rapporten direkt till USA:s president Barack Obama och justitieminister Eric Holder. Kopior har också sänts till tio andra högt uppsatta inom administrationen. Inledningsvis presenteras innehållet som:
”Rapport om de fällande domarna och de oproportionella straffen som utmättes mot The Cuban Five; och de tillgängliga juridiska ramarna som möjliggör en frigivning och en repatriering till Kuba av de tre av De Fem som fortfarande avtjänar sina fängelsestraff i USA.”

Schey är uppenbarligen ute efter att upplysa de makthavare som har möjlighet att sätta punkt för det utdragna justitiemordet. Förutom att han sätter in fallet med De Fem i sitt historiska sammanhang presenterar han en grundlig juridisk analys. Särskilt uppehåller han sig vid den fällande domen mot Gerardo Hernández för stämpling till mord: en dom som Schey anser vara fullkomligt grundlös och ett solklart justitiemord (”An extrem misscarriage of justice”).

Anledningen till att Schey ägnar huvuddelen av rapporten åt denna livstidsdom mot Hernández är att han ser en realistisk möjlighet i en utväxling av de tre kubanerna mot den på Kuba för spioneri fängslade Alan Gross. Shey konstaterar att ett argument i USA mot en sådan utväxling skulle kunna vara att Hernández är dömd till livstid för deltagande i en mordkomplott, medan Gross är dömd (orättvist enligt den officiella versionen i USA) till 15 år med endast tio år kvar strafftiden. Rapportens syfte är därför att grundligt påvisa att Gerardo Hernández inte deltagit i någon mordkomplott, och att det faktum att han fällts för detta brott är en stor juridisk skandal.

Grundligt går Schey igenom bakgrunden till och händelseförloppet då den meriterade terroristen José Basultos två Cessnor den 24 februari 1996 sköts ner av det kubanska luftförsvaret. Och övertygande visar han att oavsett var i luftrummet nedskjutningarna ägde rum, så hade Hernández ingen som helst del i förloppet. Genom att citera ur uttalanden och domtexter från den federala domstolen i Miami och appellationsdomstolen i Atlanta visar han med vilken upprörande slafsighet (säkerligen politiskt betingad) som bevisvärderingen skedde. Han påvisar också det strålande undantaget: Domaren i appellationsdomstolen Phyllis Kravitch, som i sin reservation utförligt argumenterade för ett frikännande av Hernández.

Vad gäller fängelsedomarna mot Guerrero, Hernández och Labañino för ”konspiration i syfte att begå spioneri”, konstaterar Schey att någon klar bevisning för att sådana planer fanns i och för sig lyser med sin frånvaro. Men framförallt fokuserar han på de orimliga straffsatserna, mot bakgrund av att inget genomfört spioneri ägde rum. Inte ett enda hemligt eller säkerhetsklassat dokument översändes av De Fem till Kuba. Inte heller finns några bevis för att De Fem försökt komma över hemlig information. Ändå dömdes de tre av De Fem som fortfarande sitter fängslade, till livstids fängelse på denna åtalspunkt. 

Guerrero och Labañino har nu fått sina straff reducerade, och skall enligt nu gällande straff friges 2017 respektive 2024. Hernández skulle också ha fått sitt straff sänkt, men appellationsdomstolen menade att han inte hade någon glädje av det, eftersom han ju ändå var dömd till livstid på åtalspunkten ”konspiration i syfte att begå mord”.

Mot bakgrund av Hernández’ uppenbara oskuld och de skandalösa straffsatserna argumenterar Schey för att USA:s regering nu skall gå den kubanska regeringen till mötes, då de senare med all önskvärd tydlighet klargjort att man vill nå en lösning på humanitär grund. Schey lägger fram tre juridiskt möjliga vägar för Obamas regering:
1) Den verkställande maktens (regeringens) möjlighet att reducera straffen eller att benåda de tre av De Fem som fortfarande sitter fängslade. Eftersom de tre varit fängslade sedan 1998 skulle en reduktion av straffen i praktiken innebära omedelbar frigivning.
2) Den verkställande maktens möjlighet att frige de tre kubanerna i utbyte mot att Kuba friger Alan Gross.
3) Den verkställande maktens möjlighet att upphäva domarna mot de tre kubanerna och, mot att de tre erkänner sig skyldiga, reducera straffsatserna. Detta skulle då kunna ske samtidigt på Kuba, vad gäller Alan Gross. De reducerade straffen skulle på så sätt kunna resultera i omedelbara frigivningar.

Så ser de tre alternativen ut. Det tredje är enligt Schey mer komplext än de andra. Det bygger bland annat på att kubanerna har ett överklagande liggande i den federala domstolen i Miami. Gross skulle därför behöva göra ett motsvarande överklagande till domstolen i Havanna. Dessutom förefaller det inte troligt at de tre kubanerna ens ”av taktiska skäl” skulle kunna tänka sig att erkänna sig skyldiga.

Scheys och Center for Human Rights and Constitutional Law har till USA:s regering sänt en rapport med budskapet att om bara viljan finns kan Obama ”få hem” Alan Gross i praktiken utan dröjsmål. Och om Obamas regering händelsevis skulle se upphävandet av ett politiskt betingat utdrag och ett upprörande justitiemord som något positivt, så betyder det ju faktiskt att Gross’ frihet dessutom kan nås utan någon kostnad. Detta är Schey’s budskap till Obama och Holder.



Rapporten i sin helhet finns tillgänglig på hemsidan för den International Committee for the Freedom of the Cuban 5 (med säte i USA):

Vad gäller det famösa mordåtalet mot Gerardo Hernández är den skrivelse som Hernández själv författat och skickat till domstolen i Miami (undertecknad av Hernández 16 mars 2011) mycket klargörande och av stort värde. Skrivelsen är tillgänglig på hemsidan för National Committee to Free the Cuban Five i USA:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar