söndag 1 april 2012

Stöduttalande för De Fem Kubanerna!


Den USA-födda antikrigsaktivisten Cindy Sheehans besök till Irland och Sverige, motiverade svenska politiska och kulturella personligheter att uttala sig i solidaritet med De Fem Kubanerna (se bifogad skrivelse).

Initiativet till ett stöduttalande uppkom när det fortfarande inte rådde säkerhet om huruvida myndigheterna i USA skulle ge René González tillstånd att besöka sin bror på Kuba.

Det faktum att René befinner sig med sin familj på Kuba, är en liten seger för den internationella solidaritetsrörelsens kamp. En kamp som inte kommer att upphöra förrän De Fem är tillbaka på Kuba för gott!

Svenska Kommittén Frige De Fem

Vi stöder Washington-aktionen ”5 dagar för de 5 kubanerna”!

Vi vill, som ett svar på maningen ”5 days for the Cuban 5 in Washington DC” – utsänd av The International Committee for the freedom of the Cuban 5 – ge vårt fulla stöd till den femdagarsaktion som kommer att organiseras av den Internationella Kommittén i Washington DC under dagarna 17 april till och med 21 april.

Vi stöder kravet på omedelbar frigivning av Gerardo Hernández, Antonio Guerrero, Fernando González och Ramón Labañino. De fem kubanernas uppdrag i Miami var ett fredligt uppdrag. De försökte bidra till att få ett slut på sabotage och angrepp mot Kuba, utförda av terroristgrupper baserade i USA.

Vi kräver att stopp på de systematiska trakasserierna vad gäller anhörigas möjligheter att besöka de fem kubanerna. Gerardo Hernández och hans hustru Adriana Pérez har inte getts möjlighet att träffa varandra under nära 15 år, på grund av att USA-myndigheterna förvägrat Adriana Pérez inresevisum, och därmed möjlighet att besöka sin man i fängelset. Samma sak har drabbat René González och hans hustru Olga Salanueva. Trots att René González nyligen släppts ur fängelset, måste han nu vistas i tre år under övervakning i Miami. Hans hustru tillåts fortfarande inte att besöka honom. Olga Salanueva förvägras fortfarande visum.

Ytterligare ett krav vill vi framföra – och här handlar det om ett mycket brådskande ärende - att USA myndigheter tillmötesgår en av René González inlämnad begäran om tillstånd att omedelbart få resa till Kuba för att besöka sin bror, Roberto González, som är mycket svårt sjuk.

Biskop Eva Brunne, Stockholms stift

Thage G. Peterson, tidigare talman vid Riksdagen, tidigare medlem i svenska regeringen (Justitieminister, Försvarsminister) (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti)

Eva-Britt Svensson, fd EU parlamentariker (Vänsterpartiet)

René Vázquez Díaz, författare

Francisco Contreras, ordförande i Latinamerikagrupperna

Mikael Wiehe, sångskrivare

Sven Wollter, skådespelare

Etienne Glaser, skådespelare, regissör, manusförfattare

Siv Widerberg, författare

Ric Wasserman, journalist

Inger Fredriksson

Christer Themptander, konstnär

Maria Sandblad, journalist, författare

Nils Lundgren, journalist, filmare

Björn Kumm, journalist

Eva Björklund, arkitekt

Ulf Hultberg, filmregissör

Karin Lentz, författare

Monica Zak, författare, journalist

Lena Granhagen, skådespelerska, sångerska

Jan Hammarlund, sångare

Inga-Lisa Sangregorio, frilansjournalist, författare

Ann-Kristin Hedmark, sångerska

Gunilla Palmstierna-Weiss, Professor h.c., scenograf

Gunilla Sköld Feiler, konstnär

Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (Vänsterpartiet)

Jens Holm, riksdagsledamot (Vänsterpartiet)

Marianne Berg, riksdagsledamot (Vänsterpartiet)

Bengt Berg, riksdagsledamot (Vänsterpartiet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar