tisdag 25 november 2014

USA-borgmästare för De5


Den tidigare borgmästaren i den kaliforniska staden Richmond, Gayle McLaughlin, har sedan flera år tillbaka varit engagerad i kampen för rättvisa för De5. Politiskt tillhör hon en progressiv riktning som under senare tid faktiskt utgjort en majoritet i Richmonds stadsfullmäktige. I Richmond finns också storbolaget Chevron. Ledningen för bolaget har under åren försökt bekämpa McLaughlin och hennes politik. Det har handlat om de progressivas åtgärder mot Chevrons miljöförstöring och om regler om minimilöner.


Parlamentariker vid 2014 års "5 Dagar för De 5 Kubanerna" i Washington, D.C. Vänster till höger: Aracely Ferreyra, Argentina; Hugo Gutiérrez, Chile; Renato Simoes, Brasilien; moderator Vania Ramírez, Sverige; Borgmästare Gayle McLaughlin, Richmond, CA och Damián Alegría, El Salvador. (Foto: Bill Hackwell)

McLaughlins mandatperiod har nu gått ut, men hon fanns med på de progressivas lista i valet nyligen till stadsfullmäktige. Detta föranledde Chevron att starta bloggen stopgayle.com och sprida kampanjmaterial med rubriken ”Gayle McLaughlin använde sin tid till att försöka få utländska spioner friade”. Man sköt in sig på hennes deltagande i arrangemanget 5 dagar för De5 i Washington, som ägde rum i somras.
Bolagets hetskampanj blev ingen framgång bland invånarna i Richmond. McLaughlin invaldes i stadsfullmäktige, och den progressiva riktningen behöll sin majoritet. En seger för Richmonds arbetare och för kampen för rättvisa för De5.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar