måndag 15 september 2014

Representanter för De5 besöker EuropaDen 12 september 1998 fängslades i Miami, USA, de fem kubanska terrorismbekämparna Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González. Det har nu gått 16 år och fortfarande är tre av dem fängslade. Gerardo Hernández livstidsdom gäller fortfarande. Med anledning av detta pågår mellan den 4 september och den 6 oktober en internationell kampanj för deras frigivning.


Inom ramen för denna kampanj besöker René González och Fernando González (som efter avtjänad strafftid nu befinner sig i frihet) flera länder i Europa. René González med hustru Olga Salanueva inledde sin resa med att besöka Portugal. René höll där bland annat ett bejublat tal vid festen för Lissabon-tidningen Avante. 
I resplanen ingick även ett besök i London, men René har för andra gången i rad nekats inresevisum till Storbritannien; ett beslut som överklagats av 29 parlamentsledamöter och flera fackföreningsledare som stått för inbjudan. I Renés närvaro deltog hans fru Olga i ett protestmöte i det brittiska parlamentet den 10 september. 
Sista anhalten på resan var Paris, där René González närvarade vid tidningen L’Humanités årliga festivalI Lissabon sade René González: "Vi kommer aldrig att ge upp vår rätt att tillkännage de orättvisor som har begåtts. Förvissningen om att vi, till skillnad från åklagarsidan, hade moralen på vår sida har gett oss styrka. Vi visste att det vi gjort var rätt. Man kan inte döma människor för att de skyddat mänskligt liv, det mest värdefulla av allt”.
René tackade i sina fyra kubanska bröders namn för det internationella stöd och den sympati som de genom åren fått erfara.

I skrivande stund (16 september) väntas Fernando González komma till Spanien för en 5-dagars vistelse, innan han reser vidare till Belgien. I Bryssel kommer Fernando att delta i den årliga festivalen Che Presente!

Förhoppningsvis kommer René eller Fernando att inom en ganska snar framtid kunna göra en rundresa också i de nordiska huvudstäderna. Något som Renés dotter Irma gjorde våren 2011, då hon besökte flera orter och bland annat talade på ett möte med studenter och akademiker på Stockholms universitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar