tisdag 16 september 2014

Frige De Fem kubanerna! Frige de puertoricanska patrioterna Oscar López Rivera och Norberto González Claudio!

I samband med aktionsdagarna "5 dagar för de 5 kubanerna" i Washington DC i juni, träffade vi den puertoricanska självständighetskämpen Rafael Cancel Miranda (numera bosatt i Puerto Rico efter att ha tillbringat mer än 25 år i fängelse i USA). Så föddes initiativet om att utvidga vår kampanj för De Fem kubanerna, så att den även omfattar de puertoricanska patrioterna Oscar López Rivera och Norberto González Claudio.
Vid skrivande stund har slutdokumentet från det X:e kollokviet för De Fem, som hölls i Havanna 10-12 september, publicerats. Till vår glädje finner vi att vårt initiativ har förankring i den internationella solidaritetsrörelsen. På kollokviet i Havanna beslutade man nämligen att även verka för Oscar López Riveras frigivning!
Lördagen den 13 september var vi en liten grupp med medlemmar ur Kommittén Frige De Fem, Svensk-Kubanska Föreningen och föreningen Cubanos por Cuba, som demonstrerade utanför USA:s ambassad i Stockholm. Som brukligt var vi få, för att kunna komma fram till ambassadgrinden utan polistillstånd, och enligt gällande bestämmelser åberopa rätten till yttrandefrihet
På våra banderoller syntes De Fems ansikten. Nytt för i år var ett plakat med Oscar López Riveras ansikte, samt den puertoricanska flaggan som Rafael Cancel Miranda skickat oss.
Efter demonstrationen begav vi oss till La Mano, där hyllningen "En blomma för våra hjältar, Salvador Allende, Edelstam och alla offren för Pinochets diktatur", pågick.

Videoinspelningen visar hur bägge aktioner förlöpte:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar