torsdag 2 maj 2013

Europeiska parlamentariker vänder sig till USA:s utrikesminister John Kerry!
De Fem i USA orättvist fängslade kubanernas situation uppmärksammas på hög politisk nivå. Europeiska parlamentariker vänder sig till USA:s utrikesminister John Kerry!

71 brittiska parlamentsledamöter – från alla politiska partier och från båda parlamentets kamrar – har i ett brev till USA:s utrikesminister John Kerry uttryckt sin förhoppning att han ska agera så att Adriana Pérez och Olga Salanueva, hustrur till Gerardo Hernández och René González, skall ges möjlighet att besöka sina män. Hittilldags, sedan 1998, har de av USA:s myndigheter förvägrats visum. 

I ett pressmeddelande (11 april 2013) understryker Rob Miller, talesperson för Cuba Solidarity Campaign, att bakom parlamentarikernas brev står miljoner medborgare i Storbritannien, som i dag har kännedom om fallet. ”Vi uppmanar John Kerry att visa att USA är kapabelt att visa medkänsla genom att ta ett positivt steg i detta fall”, säger Miller. 

21 medlemmar av EU-parlamentet, samtliga tillhörande vänstergruppen GUE/NGL, har också i dagarna tillsänt John Kerry ett brev. Europarlamentarikergruppens brev åberopar bland annat uttalandet från FN:s arbetsgrupp för undersökning av godtyckliga fängslanden (offentliggjort i maj 2005), och kräver att de fem kubanerna Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González skall släppas och ges möjlighet att återvända till Kuba.

Bland de 21 undertecknarna finns svenska Vänsterpartiets ledamot Mikael Gustafsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar