tisdag 2 april 2013

René González’ far har avliditEn sorglig nyhet har nått oss från Havanna.

René González far, Cándido René González, avled den 1 april. Han blev 82 år gammal.

Cándido González var alltid trogen sitt hemland, Kuba. På 50-talet emigrerade han till USA, och bosatte sig i Chicago, där han snart blev en aktiv medlem i 26-juli-rörelsen. När den kubanska revolutionen segrade ville han naturligtvis ansluta sig till denna, och återvände därför till Kuba 1961. Han blev medlem i de Revolutionära Nationella Miliserna, och mobiliserades som artillerist vid tidpunkten för missilkrisen.

Cándido González’ sista år vid livet har kännetecknats av kamp och sorg. Han var i nästan 15 års tid mycket aktiv i kampen för De Fem Kubanernas frihet. Den 7 oktober 2011 var han på plats utanför fängelset som hans son René tilläts lämna efter avtjänat straff. En kort tid senare återvände Cándido till Havanna, medan sonen René tvingades av Miamis federala distriktsdomstol att stanna kvar i Florida i ytterligare tre år!

Det finns inga ord för att beskriva grymheten med vilken man behandlat De Fem Kubanerna och deras familjer. Våra tankar idag går till René González, som inte kunnat ta farväl av sin käre far, och inte heller dela sorgen med sina nära och kära.

Det bästa sättet att hedra Cándido González’ minne på, är att höja våra röster unisont och intensifiera kampen för De Fems frihet!

Volverán!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar