onsdag 21 juli 2010

Sommarkampanj för De Fem

Video med bilder från sommarkampanjen för De Fem,
gatuaktioner i Stockholm och Eskilstuna!I ett försök att nå ut till den allmänna opinionen i större utsträckning än tidigare med information om de Fem Kubanerna fängslade i USA beslutade vi i april 2009 att genomföra regelbundna gatuaktioner. Den första ”promenaden” genom Stockholms gator genomfördes lördagen den 9 maj 2009. Från den dagen har Kommittén Frige de Fem och Svensk-kubanska föreningen sammankallat till dessa aktioner den första lördagen i varje månad, oavsett väderlek. Vi har promenerat med kubanska flaggor och banderoller, och delat ut flygblad till förbipasserande.

Under juli månad genomfördes i Stockholm Sommarkampanjen för De Fem. För att nå ut till så många människor som möjligt beslutade vi oss för att genomföra två extraordinära promenader, lördagen den 17 juli och söndagen den 18 juli. Dessa dagar gav vi oss ut i högsommarvärmen med kubanska flaggor, banderoller med bilder på De Fem, Adriana Pérez och Olga Salanueva. Liksom vid tidigare tillfällen var responsen från förbipasserande flanörer stor: många stannade upp, läste banderolltexterna, tog emot flygblad och ställde frågor. Även amerikanska turister stannade upp och tog intresserade emot flygblad på engelska (förlagan från Nationella Kommittén i USA).

Söndagen den 18 juli avslutade vi vår promenad genom att hänga upp flaggor och banderoller på räcket till Sergels Torg, för allmän beskådan. Det fanns där en stor folksamling för att ta del av ett bolivianskt kulturarrangemang, med folkdansgrupper i färgsprakande dräkter. Plötsligt hörde vi någon som ropade: ”Free the Five”! Det var en av medlemmarna i Kommittén Frige de Fem i Boston, USA, på turistbesök i Stockholm som såg oss på avstånd och med stor entusiasm utbytte åsikter om vår gemensamma kamp. Det stärkte oss i vår övertygelse att veta att solidaritetsrörelsen ökar i omfattning även i det landet där De Fem hålls fångna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar