måndag 9 december 2013

Organisationer i Sverige understryker sitt engagemang för De Fem

Den 5 december 2013 samlades i Stockholm representanter för organisationer som i Sverige verkar för rättvisa och frihet för De Fem. Sammankomsten hade arrangerats av föreningen Cubanos por Cuba (Kubaner för Kuba).

Efter det att de församlade hälsats välkomna av Kubas ambassadör Francisco Florentino redogjorde riksdagsledamoten Torbjörn Björlund (v) för sitt besök på Kuba, där han fick tillfälle att träffa och intervjua René González. Han berättade också om det arbete för De Fem som bedrivs i Riksdagen. De närvarande tog med glädje emot beskedet att en andra interpellationsdebatt ska äga rum måndagen den 9 december. Debattörerna är Torbjörn Björlund och utrikesminister Carl Bildt (m). De församlade organiserade direkt en ”delegation”, med uppgift att som åhörare närvara under debatten.

Därefter underhöll Xavier Castro med egna sånger, och framförde solidaritetshälsningar från Olof Palme-kommittén Medborgarnas Revolution, kultur- och solidaritetsföreningen Oswaldo Guayasamín, Nicaraguanska solidaritetskommittén Carlos Fonseca Amador och Sandinistiska ledargruppen Nora Astorga.

Efter en premiärvisning av dokumentären som skildrar tillkomsten av affischen ”Obama Give Me Five”, skapad av Jorge Martel, berättade representanten för Cubanos por Cuba, Carlos Bretón, om sina erfarenheter från den internationella sammankomsten för De Fem, som ägde rum i Havanna 11-13 september; och från den Nionde Sammankomsten i Holguín för De Fem och mot terrorism, som hölls 13-17 november. 

Som nästa punkt rapporterade Vania Ramírez, samordnare för Svenska Kommittén Frige De Fem, om det i Sverige pågående arbetet för den internationella kraftsamlingen; som har siktet inställt på den stora sammankomsten i London (International Commission of Inquiry into the case of the Cuban Five), som ska äga rum 7-8 mars nästa år.

När de församlade avslutade mötet så skedde det i en anda av beslutsamhet om att tillsammans solidariskt göra allt för att stärka arbetet för rättvisa och frihet för Antonio, Fernando, Gerardo, Ramón och René.

Svenska Kommittén Frige De Fem, Svensk-Kubanska Föreningen, Föreningen Cubanos por Cuba


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar