tisdag 6 april 2010

Frige De Fem kubanerna! Om aktionen den 3 april i StockholmMitt i ett strålande vårväder med Drottninggatan fullproppad med besökare startade vi upp vårens arbete för frigivningen av De Fem kubanska politiska fångarna i USA. 30 aktivister gick med banderoller, Kubaflaggor och delade ut flygblad.

Vi kallar våra aktioner för minidemonstrationer och promenader, men det är i själva verket kraftfulla manifestationer som syns ordentligt av tiotusentals människor. Det är oerhört viktigt att vi visar upp att Kubasolidariteten är levande och att vi får kontinuitet. I rad efter rad kom vi promenerande med våra synliga banderoller och Kubaflaggor. Talkörerna ekade taktfast och högt: Kuba si, Yanquis no, solidaritet med Kuba!

Samtliga 450 fl ygblad som vi hade med oss delades snabbt ut, till nästa gång får vi ta med oss fler fl ygblad... Kubasolidariteten står i centrum för oss men denna dag fick svenska nazister stå och dela ut flygblad med banderoller och fanor helt ostörda på Drottninggatan och då höjdes talkörerna med ett glasklart budskap, högt och tydligt och mitt framför nazisterna manade vi till aktion: inga nazister på våra gator!

Det var en synlig och viktig manifestation till stöd för De Fem och till Kubasolidariteten. Vi behöver mera av de här aktiviteterna och det är också på gång.
Vania Ramírez från Kommittén Frige De Fem säger: Vi kommer att jobba aktivt och mycket utåtriktat med Svensk-Kubanska Föreningen med flera aktiviteter och till sommaren kommer en stor offensiv för De Fem. Nu har vi köpt in en megafon, så nu kommer vi att ses och också höras.

Text och foto: Achim Rödner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar